Olika stadier av demenssjukdom.

Demens omfattar ett mycket stort spann av kognitiva störningar. En praktisk indelning är:

  • Mild demenssjukdom: Personen klarar de flesta av vardagens aktiviteter men behöver hjälp i mer komplicerade situationer.
  • Måttlig demenssjukdom: Personen klarar oftast eget boende med stöd men behöver hjälp med vissa dagliga aktiviteter.
  • Svår demenssjukdom: Personen behöver omfattande hjälp i sitt dagliga liv och bor oftast i särskilt boende.

MMT ger viss hjälp i stadieindelningen, 18–23 poäng motsvarar mild demenssjukdom, 11–17 måttlig demenssjukdom och 0–10 svår demenssjukdom. MMT ger dock endast en vägledning, och grad av demenssjukdom och hjälpbehov måste bedömas med utgångspunkt från funktionsnivån i det enskilda fallet.

Personer med en kognitiv störning, som inte uppfyller kriterierna för demens, lindrig kognitiv störning (mild cognitive impairment, MCI), är en grupp som har fått ökad klinisk relevans. I denna grupp finns personer som kommer att utveckla demens, till exempel Alzheimers sjukdom, men också personer med andra orsaker till nedsatta kognitiva förmågor, till exempel vaskulära skador eller stressrelaterad sjukdom, som inte behöver utvecklas till demenssjukdom. I denna grupp kan hållpunkter för Alzheimers sjukdom påvisas i typiska förändringar i cerebrospinalvätska eller med andra så kallade biomarkörmetoder, innan kliniska symtom är uppenbara. De som har positivt utfall på biomarkörerna får termen Alzheimers sjukdom med lindrig kognitiv funktionsnedsättning.